Pascin, Jules HUIDIGE COLLECTIE 2018-10-20T12:58:49+00:00

terug naar huidige collectie per kunstenaar

Jules Pascin

Vidin (Bulgarije) 1885 – 1930 Parijs

Jules Mordecai Pincas bekend als Jules Pascin of ‘de prins van Montparnasse’, was een Bulgaars-Amerikaanse schilder en tekenaar van gemengde afkomst: zijn vader was een sefardische Jood, zijn moeder was van Servisch-Italiaanse origine. Zijn ouders waren succesrijke graanhandelaars. In de plaats van in de voetstappen van zijn ouders te treden bracht Pincas een groot deel van zijn tijd door in plaatselijke bordelen, waar hij tekeningen en schetsen maakte van jonge meisjes die wachtten op hun volgende klanten. Hij studeerde schilderkunst in München. In deze levendige, artistieke stad slaagde hij erin te voorzien in zijn onderhoud door tekeningen te verkopen aan ‘Simplicissimus’, een satirisch magazine dat gepubliceerd werd in München.

Op twintigjarige leeftijd, in 1905, emigreerde Julius Pincas naar Parijs en nam de naam Pascin aan, een anagram van Pincas. De satirische en verhelderende tekeningen van Pascin waren wijd en zijd bekend in Europa en al snel zou hij deel uitmaken van de internationale kunstscène in Parijs. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verhuisde hij naar de Verenigde Staten om zijn dienst in het Bulgaars leger te ontlopen. Vlak na de oorlog keerde hij terug naar Parijs, waar hij het symbool van de artistieke gemeenschap in de wijk van Montparnasse werd. Hij organiseerde legendarische nachtelijke feesten en zomer picknicks voor artiesten aan de Marne.

Ondanks zijn actief sociaal leven worstelde Pascin met een drankprobleem en depressie. Op 45 jarige leeftijd pleegde hij zelfmoord na de opening van één van zijn tentoonstellingen.

Jules Pascin leidde een bohemien leven in Parijs en zijn vrienden waren de inspiratiebron van zijn tekeningen. Pascin is vooral gekend voor zijn elegante, erotische aquarels en tekeningen van naakte, sensuele vrouwen. Karakteristiek is het gebruik van eenvoudige klare lijnen alsof zijn tekeningen haastig gemaakte schetsen waren.

Bron : Lisa van Gerven