Sluiter, Jan Willem ‘Willy’ HUIDIGE COLLECTIE 2018-02-25T12:03:48+00:00

terug naar huidige collectie per kunstenaar

Willy Sluiter

Amersfoort 1873 – 1949 Den Haag

Willy Sluiter werd ook wel de ‘Gentleman-kunstenaar’ genoemd. Hij kwam uit een welgesteld gezin en was een sociaal persoon die zich graag in het culturele leven begaf.
Hij was een geboren tekenaar. Als geen ander typeerde hij mensen, met humor maar ook met een groot gevoel van medemenselijkheid.
In 1893 werd hij lid van het Dordtse kunstgenootschap Pictura en later ook van Pulchri Studio in Den Haag. De beide verenigingen waren belangrijk voor zijn ontwikkeling. Vooral in zijn vroege landschappen en zeegezichten is de invloed van de Haagse School kunstenaars terug te vinden, maar ook van de Amsterdamse impressionisten. Zijn bewondering voor B.J. Blommers en Jozef Israëls zijn zichtbaar in zijn kleurgebruik en penseelvoering.
Rond de eeuwwisseling woonde Sluiter in Katwijk. Hij schilderde er strand- en zeegezichten met bomschuiten, schelpenvissers en het vissersvolk. Hij verhuisde aansluitend naar Laren.

Van daaruit bezocht Sluiter ook het vissersdorp Volendam. Hij verbeef er in hotel Spaander, waar kunstenaars uit binnen- en buitenland logeerden.
Toen Sluiter zich in 1916 met zijn gezin Den Haag vestigde legde hij niet langer het arbeidersleven vast, maar richtte hij zich op het mondaine leven van de high society, flanerend op de boulevard van Scheveningen of op weg naar het theater. Inmiddels was hij een veelgevraagde portrettist, illustreerde hij boeken, affiches en kalenders. Hij kreeg ook opdrachten van het Koninklijk Huis.
Ook in het buitenland, vooral in de Angelsaksische landen, kreeg hij steeds meer bekendheid. Hij won zelfs een zilveren medaille op de wereldtentoonstelling in St. Louis in de VS. Tijdens zijn reizen door Europa bleef zijn meest geliefde onderwerp de high society.

Volendammer visser

W. Sluiter (Amersfoort – 1873 – 1949 Den Haag), pastel, 25,5 x 36,5 cm, gesigneerd en gedateerd links onder 1914
Herkomst : veiling Christie’s 27 sept 2012, particuliere collectie

Vakantie in Elspeet

W. Sluiter (Amersfoort 1873 – 1949 Den Haag), potlood, 23,5 x 29 cm, gesigneerd links onder en gedateerd en geannoteerd midden ‘bij Bossenbroek, Elspeet mei 1908’, met diverse annotaties

Boerderij te Heeze op een zomerse dag

Willy-Sluiter-boerderij-te-Heeze-op-een-zomerse-dag

W. Sluiter ( Amersfoort 1893 – 1949 Den Haag ), olieverf op doek, 41 x 46 cm, gesigneerd rechts onder.

Vanaf 1894 bracht Sluiter de zomers door in het Brabantse dorp Heeze.

Dit kunstenaarsdorp was populair doordat kunstenaars als de Haagse School schilder Paul Gabriel er schilderde. Ook Suze Robertson, de Dordtse schilder Roland Larij en later Jan Sluijters, kwamen er met regelmaat.

Een ander belangrijk contact in Heeze was B.J. Blommers. Deze adviseerde Sluiters vader om zijn zoon naar de Rotterdamse Academie te sturen.

Het schilderij ‘Boerderij te Heeze’ van de jonge Willy Sluiter kan zonder veel moeite worden toegeschreven aan een landschapsschilder die geheel in overeenstemming met de nieuwe opvattingen direct of indirect naar de natuur werkt.