Thiersch, Ludwig HUIDIGE COLLECTIE 2018-06-06T20:10:17+00:00

terug naar huidige collectie per kunstenaar

Ludwig Thiersch

1825 – Munchen – 1909

Ludwig Thiersch was een Duitse schilder, voornamelijk van mythologische en religieuze onderwerpen en vooral van kerkelijke kunst.
Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in München maar na een paar jaar wendde hij zich tot de schilderkunst. Na de Academie reisde hij naar Rome, waar hij scènes uit het dagelijkse Italiaanse leven schetste.
In 1852 reisde hij met zijn vader naar Athene, waar hij geïnteresseerd raakte in de Byzantijnse kunst. Hij schilderde fresco’s in Griekse kerken en stond aan de vooravond van een beweging om de Byzantijnse kunst te “moderniseren” door elementen uit de Westerse kunst te introduceren, zoals naturalistisch perspectief en anatomie.

De rest van zijn leven reisde Thiersch van stad naar stad. Hij schilderde fresco’s  en schilderde portretten in opdracht. Zijn kerkelijke kunst is bijzonder. Samen met Ludwig Seitz en Jean-Hippolyte Flandrin zorgde hij voor een opleving in de West-Europese kerkelijke kunst.

Bron : Wikipedia

Odalisque

L. Thiersch (1825 – München – 1909), potlood met wit gehoogd, 22 x 14 cm, gemonogrammeerd rechts onder

Een odalisk was een slavin of concubine in de harem van de Turkse sultan.
Het woord odalisque kwam waarschijnlijk via het Frans naar de Nederlandse taal, maar is afkomstig van het Turkse odalık, dat kamermeisje betekent (oda betekent kamer).
De odalisk was tijdens de 19e-eeuwse westerse kunst een geliefd figuur voor kunstschilders.

Portret van Marie Daburger

L. Thiersch (1825 – München – 1909), potlood, 32,2 x 27,3 cm, gemonogrammeerd rechts onder en gedateerd 1845.
Verso : boomstudie