Vlaminck, M. de HUIDIGE COLLECTIE 2018-02-25T12:10:56+00:00

terug naar huidige collectie per kunstenaar

Maurice de Vlaminck

Parijs 1876 – 1958 Rueil-la-Gadelière

De Franse kunstenaar Maurice de Vlaminck was een kleurrijk persoon. Hij was als schilder autodidact en beoefende de wielersport, terwijl hij de kost verdiende met het geven van vioollessen. Hij schreef ook romans, gedichten en enkele essays.

In 1900 maakte Maurice de Vlaminck kennis met de kunstschilder André Derain en besloot ook kunstenaar te worden. Hij onderhield ook contact met schilders als Kees van Dongen, Max Jacob en Pablo Picasso.

Aanvankelijk werd zijn werk sterk beïnvloed door Vincent van Gogh. De schilderijen van Maurice de Vlaminck werden voor het eerst getoond op de tentoonstelling Salon d’Automne in 1905. Het werk uit deze periode wordt in het algemeen ingedeeld bij Les Fauves (wilde dieren), de eerste revolutionaire stroming in de schilderkunst van de twintigste eeuw. De fauvisten werkten in felle kleuren, vaak rechtstreeks uit de tube, zonder te mengen.

De Vlaminck had een voorkeur voor het schilderen van landschappen, vooral riviergezichten van de Seine rondom Parijs, de stad waar hij zijn hele leven bij in de buurt zou wonen. Later schilderde hij ook op het platteland.

Vue du village

M. de Vlaminck (Parijs 1876 – 1958 Rueil-la-Gadière), bruine inkt met wassing, 17 x 26,5 cm, gesigneerd rechts onder. Herkomst : Galerie Matignon, Paris 1983, privé collectie. Verso : Pour Servos