J. van Looy (1855 – Haarlem – 1930), marouflé, 35 x 52 cm, gesigneerd rechts onder en geannoteerd Regen, te dateren 1902
Herkomst : privé collectie Saam Nijstad

Jacobus Van Looy bezocht Marokko twee keer. De eerste maal in 1886, in aansluiting op de studiereis die hij maakte door Italië en Spanje na het winnen van de Prix de Rome in 1885. Hij had toen alleen zijn schetsboek en zwart krijt bij zich, omdat hij, om kosten te besparen, zijn schilderskoffer in Spanje had achtergelaten. Daar had hij veel spijt van, en hij nam zich voor nog eens terug te gaan, maar dan met ‘een rol doek, verf, een tasje met wat goed’. Hij ging inderdaad terug, in 1902 samen met zijn vrouw Titia Van Gelder, en maakte toen vele kleurige pastelstudies en olieverven. Hij legde er het kleurrijke leven van alledag vast en reisde van Tanger naar Fez.

De Stichting Jacobus Van Looy heeft haar collectie ondergebracht in het Frans Hals Museum. In de collectie bevinden zich ook vele werken die Van Looy maakte in Marokko, waaronder deze reisstudie uit Marokko, gemaakt in 1902. Op dezelfde wijze als in het schilderij legde Van Looy de Marokkaanse vrouwen vast, ook met de voor hem zo typerende gedurfd hoge horizon.