P. van der Hem (Wirdum 1885 – 1961 Den Haag), pastel, 95 x 75 cm, gesigneerd rechts onder, gedateerd 1912 en geannoteerd Moscou
Tentoonstellingen : Gezamenlijke tentoonstelling Stedelijk Museum en Amsterdams Historisch Museum nr. 7 lijst Vereniging Moderne Kunst (sticker achterzijde)

De pastel is een voorstudie van ‘Nacht in Moscou’, olieverf op doek, 110 x 90 cm gedateerd ‘12-’13, afgebeeld in de catalogus Piet van der Hem, Fries Museum 1987. Het schilderij maakte deel uit van een triptiek, en was het rechterdeel. De verblijfplaats van het linkerdeel is onbekend. Het middendeel was zeer kleurrijk. Het rechterdeel verbeeldt de vroomheid in de vorm van een groepje mensen voor een icoon. De kleuren zijn gedempt en sober van toon. Een mooi voorbeeld van het licht-donker schilderen van Van der Hem.