W. Sluiter (Amersfoort 1873 – 1949 Den Haag), zwart krijt, 50 x 33 cm, gesigneerd en gedateerd rechts onder ’09

Hille of Hilletje Butter (1891 – 1968) was een dochter van de vissersknecht Cornelis Butter en Geertje Schilder. Ze trouwde in 1911 met de zeeman Evert Veerman, met wie ze een dochter en een zoon kreeg. Het paar scheidde in 1925, mogelijk de eerste officiële scheiding in het dorp Volendam.
Ze gold als een zelfstandige en belezen vrouw, ze las drie kranten per dag en had een eigen bibliotheek. Butter werkte bij het hotel van Leendert Spaander. Ze werd in het hotel en thuis bezocht door onder anderen Frederik van Eeden, prins Hendrik en diverse kunstenaars. De laatste groep, onder wie Max Cramer, Johan Gabriëlse, Willy Sluiter, Lammert van der Tonge en Charles van Wijk, legden haar vast op doek of in steen, vaak in Volendamse dracht met hul en bloedkoralen ketting. Ook figureerde ze geregeld op Volendamse foto’s en ansichtkaarten. Werken met haar beeltenis zijn onder meer te vinden in de kunstcollectie van hotel Spaander, het Waterlands Archief en bij het Zuiderzeemuseum.