Driesten, Arend Jan van HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T16:15:17+02:00
terug naar huidige collectie per kunstenaar

Arend Jan van Driesten

1878 – Leiden – 1969

Arend Jan van Driesten wordt wel beschouwd als de nestor van de Leidse Impressionisten, een groep kunstenaars die in en rond Leiden werkte. Kunstenaars als Chris van der Windt, Willem Hendrik van der Nat en Alex Rosemeier behoorden ook tot deze groep. De groep werd ook wel aangeduid met Leidse School.

Van Driesten werkte in de vrije natuur, maakte te voet en later op de fiets lange tochten door het Zuid-Hollandse landschap. Onderweg zocht hij een logeeradres om zo lang mogelijk door te kunnen werken. Zo ontstonden zijn typisch Hollandse landschappen met prachtige luchten en slagschaduwen. Vaak noteerde hij de locaties waar hij gewerkt had op zijn tekeningen en schilderijen.
Van 1911 tot 1917, waren de tekeningen en schilderijen van Van Driesten te koop bij de vermaarde Haagse Kunsthandel Boussod, Valadon & Cie. Veel van zijn werk werd toen verkocht naar Engeland, Canada en De Verenigde Staten.
Van Driesten exposeerde weinig, hij was een bescheiden man. Een hoogtepunt was de tentoonstelling ‘Onze Kunst van Heden’ in 1939 in Het Rijksmuseum. En in 1953 organiseerde De Lakenhal een tentoonstelling ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Van Driesten.

Ga naar de bovenkant