Gorter, Arnold Marc HUIDIGE COLLECTIE2020-05-01T21:26:41+02:00

terug naar huidige collectie per kunstenaar

Arnold Marc Gorter

Almelo 1866 – 1933 Amsterdam

De Hollandse impressionist Arnold Marc Gorter was vooral een landschapsschilder. De liefde voor natuur en landschap kreeg hij van zijn moeder, zie zelf zeer verdienstelijk bloemen en bloemstillevens schilderde. Ondanks zijn leven en werken in  Amsterdam deed Gorter zijn inspiratie vooral op in de omgeving van zijn geboortegrond in Oost Nederland. Gorter maakte de meeste voorstudies voor bijna al zijn werk in de natuur. Hij koos daarbij voor een weergave van de natuur in allerlei veranderende verschijningsvormen.
Gorter werd opgeleid, op verzoek van zijn vader, in Amsterdam aan de Rijksnormaalschool en Rijksacademie. Zijn belangrijkste docent op de Academie was Pierre Cuypers.

Hij begon al snel deel uit te maken van het Amsterdamse kunstleven en werd leraar en al spoedig daarna zelfstandig schilder. Gorter werd lid en een aantal jaren voorzitter van de kunstenaarsvereniging Arti & Amicitiae. Dit leverde hem veel contacten en tentoonstellingen op.

Internationale en nationale waardering voor zijn werk ontstond vooral na 1910, toen zijn Winterlandschap een gouden medaille verwierf op de Parijse Salon.
In 1922 maakt Gorter een studiereis met koningin Wilhelmina naar Noorwegen, nadat hij ook al een jaar eerder op paleis Het Loo te gast was geweest om haar schilder adviezen te geven.

Ga naar de bovenkant