Gray, Stannus Douglas HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T16:19:16+02:00
terug naar huidige collectie per kunstenaar

Stannus Douglas Gray

Clapham 1890 – 1959 Sussex

De Engelse schilder Stannus Douglas Gray werd op 17-jarige leeftijd in 1908 toegelaten tot de Royal Academy of Arts te Londen. Hij was een favoriete leerling van de beroemde portretschilder John Singer Sargent.
Gray liet zich niet beïnvloeden door opkomende stromingen zoals het modernisme. Hij bleef impressionistisch schilderen en ontpopte zich tot een zeer bekwaam portretschilder, net als zijn leermeester.
Stannus Gray schilderde vaak familie en vrienden, in zijn eigen huiselijke omgeving in Clapham en Sussex, ontspannend in de zonovergoten tuin. Hij maakte ook bloemstillevens.
Hij heeft regelmatig geëxposeerd op de Royal Academie en ontving in 1912 de felbegeerde Landseer Scholarship waardoor hij een studiereis naar Frankrijk kon maken.
Tijdens een latere reis naar Frankrijk ontmoette hij zijn echtgenote Kathleen Chambers. Zij kregen een dochter, die later ook kunstenares zou worden, Virginia Robinson. Toen haar vader op late leeftijd, ondanks zijn reuma toch wilde blijven schilderen, hielp zij hem.

Werk van Gray bevindt zich in de Tate Gallery. In 1986 organiseerde kunsthandel Spink & Son in Londen een overzichtstentoonstelling. Naar aanleiding van dit postuum eerbetoon wordt tot op de dag van vandaag een groot deel van Gray’s sfeervolle oeuvre als ansichtkaart uitgegeven.

Ga naar de bovenkant