Grosz, George HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T16:20:26+02:00
terug naar huidige collectie per kunstenaar

George Grosz

Berlijn 1893 – 1959 – West-Berlijn

George Grosz is een Duits-Amerikaanse tekenaar en schilder, geboren in Berlijn. Hij studeerde aan de Dresden Academy en aan de School voor Kunsten en Ambachten in Berlijn, en ook een paar maanden in het Atelier Colarossi in Parijs. Hij diende in het leger tot 1917, werd vervolgens pacifist en bracht de rest van de oorlog door in Berlijn waar hij gewelddadige anti-oorlogstekeningen maakte, en tekeningen en schilderijen die de sociale corruptie van Duitsland aanvielen (kapitalisten, prostituees, de Pruisische militaire kaste , de middenklasse).
Grosz speelde een prominente rol in de Berlijnse Dada-beweging en werkte samen met John Heartfield en Raoul Hausmann aan de uitvinding van fotomontage. De techniek van de fotomontage geldt als karakteristieke kunstuiting van het dadaïsme.

Zijn eerste solo-tentoonstelling had hij in de Galerie Hans Goltz, Neue Kunst in München in 1920. Veel van zijn tekeningen werden gepubliceerd in albums (Gott mit uns, Ecce Homo, Der Spiesser-Spiegel etc.).
Hij werd vervolgd wegens belediging van het leger en godslastering. Grosz reisde in 1932 naar de VS om les te geven in de Art Students League in New York, en vestigde zich daar in 1933.
Aan het eind van zijn carrière probeerde hij wat conventioneler te werken. Hij maakte ook landschappen en stillevens, maar zijn apocalyptische visioenen van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn het meest interessant in deze periode. In 1958 keerde hij terug naar Berlijn, maar stierf daar een paar maanden later.
Vanwege het nietsontziende realisme wordt zijn werk tot de Nieuwe Zakelijkheid gerekend.

Ga naar de bovenkant