Leyden, Karin HUIDIGE COLLECTIE2024-04-12T12:33:25+02:00

Elisabeth Frieda Johanna Erna (Karin) Leyden-Kluth

Berlijn 1906 – 1977 Lugano

Karin Leyden was een Duits-Nederlandse kunstenaar, opgeleid aan de Kölner Werkschule. In 1927 ontmoette ze de Nederlandse kunstenaar Ernst Leyden tijdens een reis naar Italië. Ze trouwden in 1932. Door hem ontmoette ze kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Willem de Kooning met wie hij goed bevriend was.
Karin en Ernst reisden veel. Tot 1932 waren ze regelmatig in Parijs waar ze zich begaven onder de avantgardistische kunstenaars als Marc Chagall, Ossip Zadkine en Man Ray. Na hun huwelijk woonden ze vier jaar in Portugal. Aansluitend in Capri en Londen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog emigreerden ze naar de Verenigde Staten. Na de oorlog bleven ze afwisselend in de VS en Europa. Ook in Hollywood sloten zij aan bij het artistieke milieu en hadden zij contact met vele bekendheden zoals Frida Kahlo, Salvador Dalí, Arthur Rubenstein en Charlie Chaplin. Het koppel ontpopte zich tot schilders van de high society. Leyden schildert, ontwerpt mozaïeken, tafels en lampen en illustreert voor tijdschriften als Vogue en Harper’s Bazaar.
Het laatste deel van haar leven, na het overlijden van Ernst, woonde Karin Leyden in Lugano, dicht bij haar zuster.
Ga naar de bovenkant