Jacob Maris
Den Haag 1837 – 1899 Karlsbad (Tsjechië)
Jacob Maris behoort tot de grondleggers van de Haagse School. Hij is de oudste van de drie broers Maris, die allen kunstschilder waren.
Maris volgde zijn opleiding aan de Haagse Academie. Tussen 1854 en 1857 verbleef hij in Antwerpen, waar hij aan de kunstacademie studeerde. Zowel in Antwerpen als vanaf 1859 in Den Haag deelde hij een atelier met zijn broer Matthijs. Ook de jongste broer, Willem, kreeg er van hen tekenles.
Van 1865 tot 1871 woonde en werkte Jacob Maris in Parijs.
In 1876 was hij o.a. met zijn broer Willem, Bernard Blommers, Johannes Bosboom, Jozef Israëls, Anton Mauve en Hendrik Willem Mesdag mede-oprichter van de Hollandsche Teekenmaatschappij, die de aquarel als zelfstandige kunstvorm wilde promoten en er een afzetmarkt voor wilde ontwikkelen. De vereniging zou nauwe connecties krijgen met kunsthandel Goupil. In Den Haag zou Jacob zich ontwikkelen tot een van de voornaamste schilders van de typische Hollandse gezichten van stad en land.
Na 1880 werd Jacob een van de best verkopende kunstschilders van Nederland; zijn werken werden erg gewild en hij maakte hoge prijzen. In deze succesjaren schilderde hij voornamelijk landschappen, Hollandse stadsgezichten en bomschuiten op het strand.