Poggenbeek, George Jan Hendrik ‘Geo’ VERKOCHTE WERKEN2024-03-25T21:13:10+01:00

George Jan Hendrik ‘Geo’ Poggenbeek

1853 – Amsterdam – 1903

Op 19-jarige leeftijd gaf Geo Poggenbeek zijn kantoorbaan op en legde zich volledig toe op het schilderen en tekenen, daartoe aangemoedigd door Theo Hanrath. Ook zijn ontmoeting met Nicolaas Bastert twee jaar later zou van grote betekenis zijn voor Poggenbeek. De twee voelden elkaar goed aan, zaten beiden in hetzelfde schuitje. Ook Bastert had zijn werk opgezegd voor een schilderscarrière. Het werd een vriendschap voor het leven. Zij deelden samen een atelier aan het Oosterpark in Amsterdam, later zelfs een huisje in Breukelen om in de Vechtstreek te kunnen schilderen. Ze maakten ook studiereizen door Europa.
Het is dus niet verwonderlijk dat hun werken veel overeenkomsten vertonen. Poggenbeek’s landschappen zijn wel wat fijngevoeliger van sfeer.
Hoewel hij een Amsterdamse schilder was, onderhield hij nauw contact met de Haagse school. Er is verwantschap in zijn werk met Willem Maris qua onderwerpen. Maar hij wordt toch vooral met Anton Mauve vergeleken door de zachte en lichte toon in zijn werk. De compositie van zijn werk kan vergeleken worden met Boudin en Corot.
Ga naar de bovenkant