Rossem, Rudolf (Ru) Harold van HUIDIGE COLLECTIE2021-06-30T22:58:46+02:00
terug naar huidige collectie per kunstenaar

Rudolf (Ru) Harold van Rossem

Amsterdam 1924 – 2007 Tilburg

Ru van Rossem was beeldhouwer, tekenaar, pentekenaar, lithograaf, etser, graficus, graveur (prentmaker), ontwerper, vervaardiger van mozaïek, schilder en leraar aan de academie.

Ru van Rossem volgde het Rijksinstituut voor Tekenleraren in Amsterdam (1940-1944). In 1946 ging hij naar Engeland, waar hij les gaf aan het College of Art in Great Yarmouth. Van 1958 tot 1985 was hij docent aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Zijn reislust – hij bezocht met name Italië, Nigeria, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika – heeft zijn weerslag gekregen in zijn werk. Zijn herinneringen aan zijn reizen en emoties daarover, kwamen terug in zijn etsen, beelden en tekeningen.

Vermeldenswaard is zijn erelidmaatschap van de prestigieuze Accademia Fiorentina dell’Arte e del Disegno in Florence, Italië.

Ru van Rossem kreeg internationale erkenning en prijzen en exposeerde over de hele wereld. Zo staat er werk van hem in het Modern Art Museum in New York, in het Victoria and Albert Museum in Londen en in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Ook in het Rijksprentenkabinet zijn werken van hem te zien.

Een bloemlezing van gedichten van Gerrit Achterberg heeft Ru van Rossem voorzien van zijn etsen (1969). In 1991 werd een fontein, gemaakt door Ru van Rossem, in de Jeroen Boschtuin in Den Bosch geplaatst. Het bronzen beeld ‘Sint Joris en de Draak’ staat in de Kathedraal Sint Jan in Den Bosch sinds 1992.

Zijn dochter Fiona van Rossem heeft in 2010 samen met anderen het initiatief genomen voor een ‘Ru van Rossemhuis’ in Tilburg. Een leef- en werkgemeenschap voor oudere kunstenaars, musici en mensen uit creatieve beroepen.

Ga naar de bovenkant