J.-van-Heel-1898-1990-Spaans-landschap-aquarel-31-x-47-cm-2-x-ges.-l.o.1

J. van Heel ( 1898 – 1990 ),  aquarel, 31 x 47 cm,  2 x gesigneerd links onder

De aanvankelijk door Van Heel met liefde geschilderde clown als symbool voor het tragi-komische, maakt plaats voor minder nadrukkelijke motieven. De zware kleuren worden, zoals in deze gouache te zien is, omgezet in subtiele kleurharmonieën, verfijnde verfbehandeling en in een evenwichtiger vlakverdeling.
Bij deze evolutie heeft een reis naar Spanje in 1955 inspirerend gewerkt. De Spaanse periode van Van Heel is zijn meest abstraherende periode. De grote contouren van het Spaanse landschap, spaarzaam gestoffeerd met knoestige, ontbladerde bomen, met haveloze huisjes als uit een blokkendoos.
Dit alles heeft zonder twijfel deze groei naar een vastere bouw, naar zuiverder kleurgebruik ondersteund en bevorderd.