J.H. van Mastenbroek (1875 – 1945), aquarel, 52 x 72 cm, ges. en ged. r.o. 1918 VERKOCHT

De locatie is het meest historische plekje van Schiedam. De brug verbindt de Dam met de Korte Dam.Oorspronkelijk één dam (in de Schie). Op deze locatie, waar aanvankelijk een sluis was, is later (1779) toen een nieuwe sluis werd aangelegd de brug gebouwd.

De aanvankelijke namen waren dan ook Dambrug of Sluisbrug. De thans geldende en officieel vastgestelde naam is Beursbrug.
De beurs (De Korenbeurs) is niet te zien, omdat de locatie van waaraf is geschilderd, zich vóór de Korenbeurs bevindt. Dat is een interessant gegeven, omdat de meeste aquarellen/schilderijen van dit plekje juist van de tegenovergestelde zijde (met de Korenbeurs in beeld) zijn geschilderd.Dan tenslotte nog het water. De sluis – dus ook de locatie van de brug – verbindt de Schie met de Lange Haven.

beursbrug 176