B.W. Wierink ( 1856 – 1939 ), zwart krijt en pastel, 15 x 41 cm, gem. r.o. en ged. 1907 VERKOCHT

Het landschap als reflectie van de ziel.

Het symbolisme was een toonaangevende stroming in de schilderkunst tussen ca 1880 en 1910. Hoewel de stroming vooral bekend was om de psychisch geladen voorstellingen van de menselijke figuur, vormde ook het landschap een belangrijk onderwerp. In tegenstelling tot de impressionisten, die de werkelijkheid vastlegden, gaven de symbolisten door het schilderen van de natuur uitdrukking aan hun emoties, ideeën, dromen en angsten. De wereld veranderde snel aan het eind van de 19e eeuw. Nieuwe inzichten in wetenschap en psychologie volgden elkaar in hoog tempo op. Met hun ‘landschappen van de ziel’ verbeeldden de symbolisten hun visie op de dood, de oneindigheid, de kosmos en de moderne tijd.

Dit alles zien we terug in onze prachtige pastel.