W.B. Tholen ( 1860-1931 ), aquarel, 37 x 50 cm, ges. l.o. VERKOCHT

Zoeken, speuren, toetsen en je in blijdschap verwonderen over een nieuwe aanwinst. Om er dan vervolgens een liefhebber weer blij mee te maken. Dat is wat het vak van kunsthandelaar zo ongelooflijk leuk en boeiend maakt. Het bijgaande werk van J.B. Tholen is een uitstekend voorbeeld van dit proces. Ik verwierf deze aquarel afgelopen voorjaar en vermoedde dat het werk in Amsterdam gemaakt was, maar om hier zeker van te zijn benaderde ik het Stadsarchief Amsterdam. Ik kreeg een enthousiast telefoontje. Het leed geen twijfel, zeer zeker Amsterdam, maar wel een plek die eigenlijk maar zelden vastgelegd was. Het stadsarchief bezit een foto, gemaakt door Jacob Olie, van exact dezelfde lokatie en uit ongeveer dezelfde periode. We zien hier de Lijnbaansgracht met aan de overzijde de Zieseniskade, kijkend richting het Leidseplein met in het midden de Stadsschouwburg. De overeenkomsten tussen aquarel en foto zijn frappant : de boten aan de kade, de kledingstijl van de dames, zelfs de boompjes zijn even hoog. Hoe bijzonder is het, als je samen met een enthousiaste vakbroeder terug kunt gaan in de tijd en met zekerheid een locatie en tijd kunt bevestigen ? Ik voel mij dan ook bevoorrecht. Tholen mag dan meer van het buitenleven hebben gehouden dan van de stad, juist van stedelijke onderwerpen heeft hij prachtige, sfeervolle aquarellen en schilderijen gemaakt. U zult het met mij eens zijn, dat dit werk daar een van is.