A. Kristians ( 1883-1957 ), potlood en aquarel, 28 x 20 cm, ges. en ged. r.o.  1912 VERKOCHT

Kristians was in 1912 een van de oprichters van de kunstenaarsgroep De Onafhankelijken.

De Onafhankelijken is een vereniging van beeldend kunstenaars in Amsterdam. De vereniging is opgericht op 13 juli 1912 in navolging van de Salon des Indépendants in Parijs.

Als protest tegen de heersende opvattingen in kunst en cultuur streefde men naar vrijheid van werken door het organiseren van ‘juryvrije exposities’. De Onafhankelijken hebben een belangrijke rol gespeeld in de omslag in de beeldende kunst die aan het begin van de twintigste eeuw plaatsvond.

Van 1913 tot 1921 verbleef Kristians in Parijs in de schilderswijk Montmartre en had daar vriendschap met collega-kunstschilders zoals Maurice Utrillo en Odilon Redon, daarna vestigde hij zich in Den Haag en vanaf 1936 in Amsterdam. Hij maakte portretten, figuurstudies, landschappen en ontwierp een groot aantal boekbanden.