Op ART 2013 in Utrecht kwam ik in gesprek met José Boyens over Oscar Jespers. Zij is dé expert van Oscar Jespers en heeft veel publicaties op haar naam staan. Een kennismaking die leidde tot een publicatie en een presentatie van zijn tekeningen op ART BREDA 2014.
Mijn liefde voor het werk van Jespers gaat ver terug. Al heel lang heb ik een catalogus van Jespers in mijn bibliotheek staan van een tentoonstelling uit 1977, georganiseerd door het Rodin Museum in Parijs en altijd als ik het Kröller Müller Museum bezoek, ga ik steevast even in de beeldentuin kijken naar een van mijn favorieten ‘De danseres’ uit 1953. En nu laat ik zelf een tekening van een balletdanseres uit dezelfde periode zien.
Ik beschouw het als een voorrecht om tekeningen van Oscar Jespers te mogen presenteren. Fantastisch om je te omringen met zulke mooie kunstwerken. De collectie is afkomstig uit de nalatenschap van Oscar Jespers. Samen met zijn zoon Paul en diens echtgenote Denise heb ik een selectie van 27 tekeningen gemaakt. Ik heb Paul en Denise Jespers diverse malen bezocht en werd telkens hartelijk ontvangen. Onder het genot van een glas wijn, en een heerlijke lunch, geserveerd op een servies ontworpen door Oscar Jespers, hebben wij vele gesprekken gevoerd over het leven van Jespers en zijn kunstvrienden zoals Paul van Ostaijen, Leon Spilliaert en Edgard Tytgat.
José Boyens heeft de tekst geschreven voor de publicatie die wij uitgegeven hebben n.a.v. de verkooptentoonstelling op Art Breda. Het boekje is te koop voor 7,50 euro excl. verzendkosten ( info@heinklaver.nl ). José is als het ware in de huid van Oscar Jespers gekropen en heeft op treffende wijze de vier karakteristieke perioden van tekenen beschreven.


Meer informatie vindt u ook op www.oscarjespers.com Klikt u op onderstaande foto’s voor een grotere en volledige afbeelding. Voor meer tekeningen inclusief gegevens en prijscategorie selecteert u op onze homepage bij kunstenaars  Jespers O. De  tekeningen zijn te zien  in onze kunsthandel in Baarn.