Gestel-Kermis-te-Nieuwkoop-lage-resolutie

L. Gestel ( 1881 – 1941 ), Oost Indische inkt en pastel, Afmeting : 36 x 25 cm, gesigneerd links onder met annotatie ‘van de kermis te Nieuwkoop’  VERKOCHT

 

Leo Gestel behoorde onafgebroken tot de voorhoede van de Nederlandse kunstenaars. In zijn beginjaren profileerde hij zich met Piet Mondriaan en Jan Sluijters als de ‘ultra-modernen’. Schilderen deed Gestel de eerste jaren vooral buiten in de zomermaanden.
Hij werkte in de zomers van 1903, 1906 en 1907 veel rond Noorden en Nieuwkoop. Zijn jeugdvriend Kees Vreedenburgh, ook afkomstig uit de geboorteplaats van Gestel, Woerden, werkte daar ook.
Net als Jan Sluijters tekende en schilderde Gestel graag caféscènes of feestende mensen. De echo van Parijs, waar zij samen in 1904 op studiereis naar toe waren gegaan, klinkt door in zijn werk waarin hij met impressionistische verfstreken het publiek weergeeft. De pastel ‘Van de kermis te Nieuwkoop’ is hier een prachtig voorbeeld van. Het werk dateert vermoedelijk uit 1906 en is te vergelijken met een tekening afgebeeld in bovengenoemde catalogus, p. 18, afbeelding 8.

Herkomst pastel :
– Privé collectie van de uitgever Johan Polak ( 1928 – 1992 )
– Veiling van diens nalatenschap bij Christie’s Amsterdam, 10 december 1992, lot 178
– Privé collectie Nederland

De privé collectie van de befaamde uitgever-essayist-vertaler Johan Polak bevatte 39 werken die in 1992 zijn geveild. Hieronder bevonden zich topwerken van Jan Mankes, Dick Ket, Leo Gestel en Roland Holst.