Marie-Heineken-Uitzicht-op-de-Westerkerk

M. Heineken ( 1844 Amsterdam 1930), aquarel, 44 x 29 cm, monogram rechts onder VERKOCHT

Marie Heineken woonde aan de Leliegracht. Aan de achterzijde van haar woning keek zij uit op de Westerkerk en op de achtertuin van het Anne Frank Huis. Bijzonder dat zij deze plek die later van historische betekenis zou worden, vastlegde in een stadsgezicht.

Ze is naamgeefster van het Marie Heinekenplein, achter de Heineken brouwerij aan de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. Ze was een volle nicht van Gerard Adriaan Heineken, oprichter van de brouwerij.

Marie Heineken werkte impressionistisch. Ze schilderde vooral bloemstillevens, stadsgezichten van haar hand zijn zeldzamer. Haar manier van werken doet denken aan de schilder Willem Witsen, behorend tot de groep der Tachtigers.