In Parijs raakten de Nederlanders geïnspireerd door het werk van kunstenaars als Claude Monet en Pablo Picasso. Omgekeerd drukten de Nederlandse kunstenaars ook hun stempel op de Franse kunst. Zo leerden Monet, Boudin en Sisley van Jongkind hoe ze het licht konden vastleggen op doek.
Eenmaal terug in Nederland verspreidden de Parijsgangers hun inzichten met Nederlandse schildersvrienden. Isaac Israëls leerde via Breitner het Franse impressionisme kennen. Hij ging ballerina’s en naakten schilderen, iets wat in Nederland voor die tijd vrij ongebruikelijk was.
De tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789-1914 belicht deze artistieke uitwisseling voor het eerst aan de hand van acht toonaangevende Nederlandse kunstenaars, aangevuld met schilderijen van hun Franse tijdgenoten. Samen werpen ze nieuw licht op de smeltkroes Parijs. Daar werd in de 19de eeuw de basis gelegd voor een werkelijk internationale kunst. (bron : website Van Gogh Museum).

Van 13 oktober 2017 tot 7 januari 2018 wijdt het Van Gogh Museum een tentoonstelling aan 8 Nederlandse kunstenaars die naar Parijs trokken. Een geweldige tentoonstelling!

 

 

Bekijk ook de Nederlandse Parijsgangers in onze collectie :
Henk De Court Onderwater
Piet van der Hem
Isaac Israels