Muzee Scheveningen heeft afgelopen week een olieverfschets van Isaac Israels (1865-1934) aangekocht waarop twee Scheveningse jonge vrouwen in dracht staan afgebeeld. Fine Art Consultant drs. Jim van der Meer Mohr – tevens lid van de schilderijenadvies-commissie van Muzee – zag het schilderij dit voorjaar in onze stand op de kunstbeurs Art Breda. Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de museale collectie van Muzee Scheveningen. De aankoop werd mogelijk door steun van de Stichting Van Rees-Klatte, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, De Frans Mortelmans Stichting, het Hendrik Muller Fonds en de Stichting Donateurs Muzee Scheveningen.

Het werk was 2008 al tijdelijk in Muzee te zien tijdens de tentoonstelling ‘Schilderen en wonen op Scheveningen’.
Een van de bezoekers, de heer Jan Spaans uit Assen, herkende toen op het schilderij zijn moeder Arendje Roeleveld (1909-2008). Ze had het vaak verteld. Gezellig gearmd, wandelend over de Boulevard met haar vriendinnen Engeltje Westerduijn (geb. 1903) en Anna Post werden zij door de beroemde kunstschilder Isaac Israels gevraagd voor hem te poseren. Natuurlijk moesten hun ouders toestemming geven. De ouders van Engeltje en Arendje vonden het goed, op voorwaarde dat een bekende van de familie bij het poseren aanwezig zou zijn. Na het poseren vroeg Israels aan Arendje of hij haar omslagdoek mocht lenen voor de verdere uitwerking van het schilderij. Kort erna in oktober 1934 overleed plotseling de kunstschilder na een aanrijding door een auto op de Koninginnegracht in Den Haag. De omslagdoek heeft Arendje jammer genoeg nooit teruggekregen. Bij navraag bleek het kledingstuk in de erfenis te zijn opgenomen.

Een kleine potloodschets van de meisjes is in het bezit van het Frans Hals Museum in Haarlem. In de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag bevindt zich het uiteindelijke resultaat, een uitgewerkte versie in olieverf van de twee Scheveningse jonge vrouwen getooid met de wat meer kokette ‘daagse’ muts, gearmd wandelend over de Boulevard met zee, strand en duin op de achtergrond.
Muzee Scheveningen heeft nu de derde vaardig uitgewerkte schets van dit schilderij in olieverf verworven. Het is heel bijzonder te weten wie deze twee knappe Scheveningse vrouwen waren. De nieuwe aanwinst hangt al op zaal.
Bron : Muzee Scheveningen

Wij bedanken Muzee Scheveningen voor de aankoop en feliciteren hen met deze prachtige aanwinst in de collectie!

Lees ook het volgende artikel :