J. Verkade (Zaandam 1868 – 1946 Beuron Duitsland), zwart krijt, 21,4 x 12,3 cm, gemonogrammeerd rechtsonder VERKOCHT
Annotatie bovenzijde : Fischer
Annotatie achterzijde : ..Otto Fischer..souvenir Emma..Jan Verkade
Herkomst : particuliere collectie Denemarken

‘Bretons meisje’ is waarschijnlijk gemaakt in Saint-Nolff in Bretagne.  Jan Verkade ontmoette in Parijs de Deense kunstenaar Mogens Ballin, eveneens lid van Les Nabis. Dit verklaart de herkomst van het werk. Door deze vriendschap is er werk van Verkade in Denemarken terechtgekomen. Hij heeft een expositie gehad in 1894 in Kopenhagen.
Samen met Ballin en Nabis-oprichter Serusier, ging Verkade vanaf 1891 naar Bretagne, naar Pont-Aven en omgeving. Het Bretonse landschap imponeerde hem en leverde het onderwerp voor veel werk uit die tijd. Daarnaast probeerde hij de boerenbevolking en hun eenvoud te vangen in zijn schilderijen en tekeningen, in een geïdealiseerd beeld van die levenswijze.
Verkade heeft verschillende tekeningen gemaakt van Bretonse meisjes. De potloodschetsen gaf hij vaak aan de meisjes zelf. Maar dit portret heeft hij wellicht aan de Duitse kunstenaar Otto Fischer (1870-1947) gegeven die in 1892-93 in Nederland verbleef.