J. Mendes da Costa (1863 – Amsterdam – 1939), houten sculptuur, hoogte 29 cm, gemonogrammeerd aan de achterzijde onderaan, te dateren 1895 VERKOCHT
Herkomst: rechtstreeks gekocht van Mendes da Costa op advies van H.P. Bremmer door de overgrootmoeder van de huidige eigenaar, Mevrouw A.C. Kapteyn-van Heijst.  De familie behoort tot de Bremmeriaanse verzamelaars. De sculptuur is altijd binnen de familie gebleven.
Literatuur: De sculptuur staat afgebeeld in de catalogus van Louk Tilanus ‘De kunst van Mendes da Costa’, behorend bij de tentoonstelling in Beelden aan zee in 2015, op pagina 169, nr. G7 met vermelding verblijfplaats onbekend.

Schilders als R.N. Roland Holst en J. Veth waren ook in ’t Gooi te vinden. In de collectie van het Rijks Museum bevinden zich een olieverfschilderij van een Huizer meisje en een serie litho’s van Huizer meisjes gemaakt door Roland Holst. Het Kröller Müller bezit een schilderij van het Gooise meisje Karen, van de hand van Veth. Beide kunstenaars werkten in het Gooi begin jaren negentig van de 19e eeuw. Het Kröller Müller bezit ook een voorstudie van een Huizer meisje en een Huizer boerin.

Het copyright van de eerste twee afbeeldingen van links naar rechts ligt bij het Rijks Museum Amsterdam. Van de drie afbeeldingen ernaast bij het Kröller Müller Museum.