Apol, Louis VERKOCHTE WERKEN2018-02-28T22:11:54+01:00

Lodewijk Franciscus Hendrik (Louis) Apol

1850 – Den Haag – 1936

Op vijftienjarige leeftijd krijgt Apol zijn eerste privé schilderslessen. Vanaf 1869 neemt de 19-jarige al deel aan tentoonstellingen in Den Haag en Amsterdam en spoedig daarna ook in het buitenland. Hij begint zijn carrière in de tijd van het Impressionisme en de Haagse School. Zijn vrije penseelvoering is van zijn tijd, maar zijn kijk op de werkelijkheid is romantisch. Apol is de enige schilder van de Haagse School die zich bijna uitsluitend richt op winterlandschappen. Mensen spelen daarin een heel ondergeschikte, soms zelfs geen enkele, rol. Alle aandacht gaat naar de natuur. De mooiste landschappen vond de schilder vooral in en rond Den Haag en rond Arnhem.

In 1880 kan Apol mee op een wetenschappelijke expeditie naar Spitsbergen en Nova Zembla op de poolschoener Willem Barents. Tijdens deze avontuurlijke zeereis maakt hij veel schetsen. Ondanks zijn vele schetsen naar de werkelijkheid, zijn de landschappen op de schilderijen van Apol niet letterlijk te determineren. Voor een deel heeft Apol ze waarschijnlijk zelf verzonnen.

Werk van deze kunstenaar in de huidige collectie

Een paard en wagen op een besneeuwd pad in het Haagse Bos

Louis Apol (1850 -Den Haag -1936), olieverf op doek, 100,5 x 80 cm, gesigneerd en gedateerd links onder 1909, in de originele vergulde lijst VERKOCHT

Herkomst :
Sinds 1910 in bezit van dezelfde familie tot  2013, particuliere verzameling Nederland

Dit monumentale schilderij van het Haagse Bos in de winter is in de rijke schakering van grijze en witte tinten een prachtig voorbeeld uit het oeuvre van de kunstenaar. Geschilderd in 1909 en behorend tot de zeldzame groep van gedateerde werken in het oeuvre, behoort het tot de periode die over het algemeen als de beste van de kunstenaar wordt beschouwd. In trefzekere verfstreken geeft Apol hier een blik over een pad in het Haagse Bos. De door een paard voortgetrokken woonwagen was Apol’s rijdende atelier, waarmee hij regelmatig het bos introk om direct in de natuur te werken. De man op de bok zou Apol zelf kunnen zijn.
In 1909, toen dit schilderij ontstond, was Apol een gevierd schilder, die op succesvolle wijze het winterlandschap tot zijn specialiteit had gemaakt en die tevens Koningin Wilhelmina schilderlessen mocht geven. Samen trokken zij er vaak in het rijdende atelier op uit.

Go to Top