Bantzinger, Cees – huidige collectie2020-08-16T16:38:22+02:00

Cees Bantzinger

Gouda 1914 – 1985 Amstelveen

Cees Bantzinger behoorde in Nederland tot de bekendste illustratoren van dag- en weekbladen, bibliofiele dichtbundels van Bertus Aafjes en Gerrit Achterberg, fictie en non-fictie. Ook met zijn vrije werk oogstte Bantzinger veel lof, in het bijzonder met zijn tekeningen van vrouwen en met modeltekeningen. Zijn werk maakt deel uit van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam, het Letterkundig Museum, Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Persmuseum.

‘Mijn vader was tekenaar in hart en ziel’, schrijft zijn dochter Anne-Rose, die de nalatenschap beheert. ‘Hij tekende altijd en overal. Niet alleen in zijn atelier in Amstelveen of in de Académie de la Grande Chaumière in Parijs, waar hij minstens een keer per jaar naartoe ging om model te tekenen. Hij was geboeid door de poëzie van het menselijk lichaam. Hij portretteerde beroemdheden, maar was ook gefascineerd door onbekende mensen. Hij tekende in het theater, in het café en maakte veel zelfportretten’.

In 1984 gaf de schrijver en biograaf Wim Hazeu de oeuvrecatalogus ‘De Wereld van Cees Bantzinger’ uit en maakte hij een documentaire over diens leven. Hij is een groot bewonderaar van het werk van Bantzinger. ‘Weken ben ik voor dit boek met Bantzinger opgetrokken; lange reizen hebben wij samen gemaakt in zijn geschiedenis, tussen zijn spiegels en ik heb geleerd dat zijn tekeningen inderdaad duizenden woorden waard zijn’.

Ga naar de bovenkant