Bastert, Sievert Nicolaas VERKOCHTE WERKEN2019-09-18T21:39:49+02:00

Syvert, Nicolaas Bastert

Maarsseveen 1854 – 1939 Loenen aan de Vecht

Nicolaas Bastert werd geboren op ‘Otterspoor’, een landgoed bij Maarsseveen in de Vechtstreek.
Al op jonge leeftijd vertoefde Nicolaas graag langs de rivier, waar hij veel tekende.

Zijn vader, fabrikant en handelsondernemer, verbood zijn zoon in eerste instantie om naar de Tekenacademie te gaan. Nicolaas werkte vijf jaar in het bedrijf van zijn vader maar was er ongelukkig. Hij had zoveel talent dat zijn vader uiteindelijk toch heil zag in een artistieke carrière voor zijn zoon.
In 1876 startte hij naar de Rijksacademie van Amsterdam waar hij Geo Poggenbeek leerde kennen met wie hij de rest van zijn leven bevriend zou blijven. De deelden een atelier en maakten samen studiereizen door Europa.

Vanaf 1890 werd Bastert bekend als schilder van de Vecht. Hij trouwde en in 1895 verliet hij Amsterdam en woonde eerst op een prachtige buitenplaats in Nieuwersluis en later in Loenen a/d Vecht. Bastert werd steeds succesvoller, won diverse prijzen en was actief in kunstenaarsverenigingen.

De Kerkvaart te Breukelen

 
N. Bastert (Maarsseveen 1854 – 1939 Loenen aan de Vecht), aquarel, 37 x 53 cm, gesigneerd en gedateerd rechts onder 1881 VERKOCHT
Herkomst : Particuliere collectie

De aquarel is een historisch document van het landelijke Breukelen uit 1881. Bastert laat ons de Kerkvaart zien met daarnaast een zandpad, tegenwoordig de Stationsweg. De zogenaamde ‘langhuisboerderij’ met rieten kap rechts heet ‘De Poel’ en bestaat nog steeds, net als de huizen aan de linkerzijde van de vaart. De boomgaard naast de boerderij is tegenwoordig helemaal volgebouwd.

Go to Top