Blommers, Johannes Bernardus VERKOCHTE WERKEN2020-09-03T09:52:13+02:00

Bernardus Johannes Blommers

1845 – Den Haag – 1915

Zijn modellen hoefde hij niet uit het vissersdorp te halen. Het gezin Blommers telde maar liefst 10 kinderen. Blommers kon kiezen uit alle leeftijden. Vaak stak hij zijn kinderen in Scheveningse klederdracht.
Naderhand liet hij ze op zijn doeken veel buiten spelen, ravottend in het duin, of pootje badend in zee. Zijn kleurenpalet was helder, licht en zonnig.
Bernardus Johannus Blommers werd in Den Haag geboren en studeerde samen met Willem Maris aan de Haagse Academie. Hij is voornamelijk gewaardeerd voor zijn schilderijen met kinderen of vissersvolk op het strand van Scheveningen of Katwijk. Echter in het begin van zijn carrière schilderde hij ook graag Vissersinterieurs.

Blommers ontving vele prijzen zowel in zijn vaderland als in het buitenland en was een van de meest gewaardeerde en bekende schilders uit zijn tijd. In een hoek van zijn atelier had hij een Vissers-interieur ingericht. In 1882 verhuisde hij naar Scheveningen, waar hij een huis bouwde bij het strand. Van toen af specialiseerde hij zich geheel in levendige strand en duinscenes met kinderen en figuren.

Hij was de zoon van een lithograaf. Kunst werd in het ouderlijk huis gewaardeerd, zodat hij in de gelegenheid werd gesteld de Haagse Kunstacademie te bezoeken. Hij kwam daar in contact met Anton Mauve en de gebroeders Maris. Van grote invloed op zijn werk was Jozef Israels. Veel werk werd geëxporteerd naar de VS en Canada waar hij een grote naam had opgebouwd.

Ga naar de bovenkant