Court Onderwater, de H.T. VERKOCHTE WERKEN2021-12-28T12:41:49+01:00

Hendrik Theodorus ‘Henk’ de Court Onderwater

1877 – Dordrecht – 1905

Henk de Court Onderwater werd geboren als zoon van een bekende Dordrechtse handelsfamilie. De handel sprak hem niet zo aan, veel liever tekende hij.
Het verhaal gaat dat zijn vader aan Jozef Israëls een tekening van hem liet zien en hem om advies verzocht. Dat luidde: stuur de jongen maar eens naar Parijs en laat hem daar een jaar of wat werken.
Op 16-jarige leeftijd werd hij leerling van de Rotterdamse academie voor Beeldende Kunsten. Drie jaar later vertrok hij naar Parijs waar hij zijn studie voltooide op de vermaarde privé Kunstacademie van Rodolphe Julian. Hij verbleef vier jaar in Parijs en keerde na wat omzwervingen in België terug naar Nederland.
Terug in Dordrecht werd hij lid van het Dordtsche tekengenootschap Pictura. Vandaar trok hij naar Laren en werd lid van de Larensche Club van Tien.

Een grote handicap was zijn invaliditeit, die hem slechts met behulp van beugels in staat stelde te lopen. Hij was gevoelig, melancholiek en neerslachtig van aard.

De Court Onderwater was een beminnelijke en beschaafde kunstenaar die graag gezien werd in het levendige en actieve gezelschap, dat deze Larense schilders vormden. Hij was regelmatig te vinden in het kroegje van Jan Hamdorff. Maar juist de levendigheid en activiteit van de Club van Tien confronteerde hem te zeer met zijn handicap. Het werd een obsessie voor hem, die tenslotte resulteerde in het plegen van zelfmoord tijdens een bezoek aan zijn familie in Dordrecht.  Hij werd slechts 27 jaar oud.

Ga naar de bovenkant