d’Aumérie, Oswald VERKOCHTE WERKEN2024-03-25T21:17:18+01:00

Oswald d’Aumérie

Waalwijk 1865 – 1962 Den Haag

Oswald d’Aumérie was schilder en tekenaar, beeldhouwer en schrijver. Op vijfjarige leeftijd vertrok hij met zijn ouders uit Waalwijk waarna het gezin vijf jaar doorbracht in het Friese Bolsward om vervolgens naar Leiden te verhuizen.
Hij bezocht in Den Haag de lagere school. De tekenlessen die hij eerst van zijn moeder kreeg werden vervangen door teken- en boetseerlessen op de avondschool Mathesis Gentiarum Genetrix waar hij al op zeer jeugdige leeftijd een eervolle vermelding kreeg.
Daarna was Oswald vanaf 1888 gedurende een aantal jaren ingeschreven bij de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
Na Den Haag bezocht hij nog een schildersacademie in Dachau bij Munchen. In 1890 werd hij toegelaten tot Pulchri Studio Den Haag.

Oswald d’Aumérie’s voorkeur ging vooral uit naar het schilderen van landschappen. Bos-, plas-, polder- en zeegezichten, vaak met daarop afbeeldingen van schepen. Ook kent men van hem tekeningen van maaiers, tuinlieden en dienstmeisjes, en portretten.
De schilder was een broer van notaris Frederik Lodewijk d’Aumérie, die ‘s zomers vaak in Reeuwijk in zijn landhuis ‘Elfhoeven’ verbleef, aan de plas met diezelfde naam. Ook de plas en de daarin in zijn opdracht door de opzichter Jan Straver beplante eilandjes, waren grotendeels zijn eigendom.
Oswald logeerde en werkte vaak in het landhuis van zijn broer.

Ga naar de bovenkant