Dijkstra, Johannes ‘Johan’ VERKOCHTE WERKEN2020-09-12T09:52:00+02:00

Johannes Dijkstra

1896 – Groningen – 1978

Johan Dijkstra is een van de oprichters van de Groningse Kunstkring De Ploeg. Dijkstra deelde de voorliefde van veel Ploegkunstenaars voor het werken in de natuur. Ze trokken er gezamenlijk op uit om in de openlucht te tekenen en schilderen.
In Dijkstra’s schilderijen uit de vroege jaren twintig is zijn bewondering voor Vincent van Gogh duidelijk zien, door de stralende kleuren en de verftoets die uit korte penseelstrookjes bestaat. In deze stijl schildert hij onder meer stadsgezichten, landschappen en voorstellingen van het landleven.

In de jaren twintig wordt ook een andere inspiratiebron zichtbaar in het werk van Johan Dijkstra: het expressionisme van de Duitse schilder Ernst Ludwig Kirchner. De Ploeglid Jan Wiegers had tijdens een verblijf in Davos in 1920-1921 met Kirchner en diens stijl en werkwijze kennisgemaakt en stak daarmee bij zijn terugkeer veel mede-Ploegleden aan. In Dijkstra’s schilderijen kwam dit tot uiting in een volkomen ander kleur- en penseelgebruik: in plaats van kleine strookjes olieverf schilderde hij grote vlakken wasverf in felle, haast vloekende kleuren.

Ga naar de bovenkant