Dijsselhof, Gerrit Willem VERKOCHTE WERKEN2020-09-12T10:57:50+02:00

Gerrit Willem Dijsselhof

Zwollerkerspel 1866 – 1924 Overveen

Dijsselhof is zijn hele  leven geboeid gebleven door één onderwerp: de troebele, gewichtloze wereld onder water. De wijze waarop Dijsselhof deze sprookjeswereld heeft weten weer te geven is van een grote virtuositeit.

Al in zijn studietijd raakte Dijsselhof in de kunststijl Jugendstil, Art Nouveau en Arts and Crafts Movement in Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Wat later krijgt de Nederlandse tak van die stroming de naam Nieuwe Kunst. Dijsselhof is daar een vroege vertegenwoordiger van. Hij zag het als de taak van de kunstenaar om door middel van ambachtelijk handwerk de alledaagse dingen weer een ziel te geven. Daartoe maakte hij zich nieuwe vaardigheden als houtsnijden, batikken en het ontwerpen van meubels en letters eigen. Veel van die kennis kon hij toepassen toen de arts W.van Hoorn bij het betrekken van een nieuwe woning hem de opdracht gaf de woonkamer in te richten. Deze stijlkamer is later overgebracht naar het Gemeentemuseum Den Haag, waar hij nog altijd te bezichtigen is. Het is zijn beroemdste ambachtelijke werk geworden.

Het meeste succes echter oogstte hij tijdens zijn leven met zijn tekeningen, etsen, litho’s, aquarellen en olieverfschilderijen van dieren, en met name van het onderwater leven.

Ga naar de bovenkant