Drupsteen, Wilhelmina Cornelia VERKOCHTE WERKEN2023-12-13T11:53:20+01:00

Wilhelmina ‘Willy’ Cornelia Drupsteen

Amsterdam 1880 – 1966 Oosterbeek

Wilhelmina ‘Willy’ Drupsteen studeerde in 1908 af aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam. In het jaar van haar afstuderen aan de Rijksacademie won ze de Koninklijke Subsidie, in 1908 gevolgd door de premie van de Willink van Collen-wedstrijd van Arti et Amicitiae.

Willy was maatschappelijk zeer betrokken en zette zich onder andere in voor de Vrouwenbeweging. Ze kreeg er diverse opdrachten door.
Ze was een van de eerste vrouwelijke grafisch ontwerpers die lid was geworden van de Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst (VANK).
In haar tekeningen en illustraties is duidelijk de invloed van de Art Nouveau zichtbaar.
In 1913 leverde Drupsteen een belangrijke bijdrage aan de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913’.
Ze werd ziek in 1919 en verbleef in een kuuroord in Schoorl en op de Veluwe. In 1939 verliet ze Amsterdam definitief en vestigde zich in Gelderland.

Willy Drupsteen verwierf vooral bekendheid met haar grafisch werk en boekillustraties. Haar voorstellingen variëren van gestileerd tot meer uitgewerkt en art nouveau-achtig. Haar vrije teken- en schilderwerken, waarvan er niet veel bekend zijn, omvatten stillevens, portretten, genrestukken en landschappen. In tegenstelling tot het grafisch werk zijn ze vooral naturalistisch van aard.

Bron: Anita de Groot, Marloes Huiskamp, Drupsteen, Wilhelmina, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland, Huygens ING

Ga naar de bovenkant