Erfmann, Ferdinand George HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T16:16:01+02:00

Ferdinand George Erfmann

Rotterdam 1901 – 1968 Sardinië

Deze uiterst excentrieke kunstenaar mag beschouwd worden als Nederlands beste naïeve schilder. Erfmann, afkomstig uit een theaterfamilie, bouwde obsessief aan een oeuvre vol variétéartiesten, travestieten, prostituées en acrobaten. Maar ook baadsters, altijd stevig gebouwde vrouwen, beeldde Erfmann bewonderend af. Het zijn prachtige mythische figuren.
Erfmann werkte ’s nachts en kon alleen dan zijn ideaal van zwaargebouwde vrouwen dicht naderen. Bij daglicht lukte het hem niet om daadwerkelijk contact te maken met deze gedroomde machtige nimfen. De portretten van zijn indrukwekkende mensfiguren lijken vaak androgyn. Sterker nog: Erfmann beeldde zichzelf ook als vrouw af. Ondanks het artistieke en financiële succes aan het einde van zijn leven, bleef Erfmann hardnekkig geloven in zijn eigen ‘onverkoopbaarheid’. Hij voelde zich een miskend kunstenaar, gekwelde travestiet en eenzame vrijgezel. Erfmann overleed in 1968 op Sardinië onder onduidelijke omstandigheden, tijdens het zwemmen in de Middellandse zee.
Een soms tragikomisch leven tussen droom en daad. Zijn onmogelijke liefdes, zijn ijdelheid als circusacrobaat en krachtmens zijn terug te ‘lezen’ in bijna autobiografische schilderijen en tekeningen.

Bron : Museum More

Ga naar de bovenkant