Israëls, Jozef VERKOCHTE WERKEN2020-12-28T17:57:53+01:00

Jozef Israëls

Groningen 1824 – 1911 Den Haag

Jozef Israëls was van eenvoudige Joodse komaf. Zijn talent werd vroeg ontdekt, al op zijn elfde ging hij naar de Groningse Akademie Minerva om daar teken- en schilderlessen te volgen. Na zijn opleiding verhuisde hij naar Amsterdam en kreeg hij les van Jan Adam Kruseman en Jan Willem Pieneman. Aansluitend vertrok hij voor twee jaar naar Parijs waar hij verder bekwaamde in de academische schilderkunst. Hij maakte ook nog reizen naar Duitsland om er te leren van de Duitse Romantici. Uiteindelijk vestigde hij zich in Den Haag.

Jozef Israëls werd gegrepen door het eenvoudige vissersleven. Hij werd internationaal bekend met zijn schilderijen waarin de visserslieden sober en ingetogen waren weergegeven. Zijn warme kleuren en het gebruik van licht-donkereffecten werden wel vergeleken met die van Rembrandt. Zijn schilderijen worden ook wel gezien als een voorstadium van het impressionisme. De stroming waar zijn zoon Isaac later in verder zou gaan.

Israëls was de eerste schilder die Laren “ontdekte”. Dat was rond 1875. Hij was op zoek naar ongerepte natuur en het onbedorven dorpsleven. Door de toenemende verstedelijking in Den Haag en omstreken gingen alle plekjes voor landschapsschilders in rap tempo verloren.

Laren was toen een dorp met schilderachtige huisjes en boerderijen. Het volkomen ongerepte dorpje, nog niet aangeraakt door de vooruitgang, maakte een diepe indruk op hem. Later zouden veel van zijn schildersvrienden, zoals de schilder Albert Neuhuys, zijn voorbeeld volgen en ontstond er een kunstenaarsgemeenschap in Laren.

Ga naar de bovenkant