Josselin de Jong, Pieter de VERKOCHTE WERKEN2020-09-11T10:11:58+02:00

Pieter de Josselin de Jong

St. Oedenrode 1861 – 1906 Amsterdam

Op 16-jarige leeftijd startte Pieter de Josselin de Jong zijn carrière aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in Den Bosch. Een Academie die belangrijke namen voortbracht zoals Jan Sluijters.
Aansluitend studeerde De Josselin de Jong in Antwerpen aan de Akademie voor Beeldende Kunst, en in Parijs aan de Ecole des Beaux Arts. En hij maakte een studiereis naar Rome. In 1883 vestigde hij zich in Den Haag. Daar nam hij actief deel aan het Haagse kunstleven.

De Josselin de Jong was een vermaard portretschilder, hij verdiende er goed zijn brood mee. In zijn tijd kreeg hij  veel waardering. Koning Willem III verleende hem al in 1883 een gouden medaille.

Maar zijn hart lag bij het verbeelden van de  land –en fabrieksarbeid.
In het begin van de jaren 1890 raakte hij geboeid door de ontwikkeling van de grootindustrie. Hij reisde regelmatig naar het buitenland waar hij studies maakte van de arbeiders. Het spoor was in die tijd in opkomst, vandaar ook zijn interesse in dit onderwerp.

De Josselin de Jong werd beïnvloed door de schilder  Anthon van Rappard met wie hij goed bevriend was. En hij wordt vergeleken met de Belgische kunstenaar C. Meunier die arbeiders in de mijnen en staalindustrie uitbeeldde.

Veel werken die hij voor zijn plezier gemaakt had waren nog aanwezig tijdens de atelierveiling na zijn overlijden. (hij werd slechts 44 jaar oud). Bij deze gelegenheid kwam het werk in omloop.

Ga naar de bovenkant