Kaemmerer, Frederik Hendrik HUIDIGE COLLECTIE2020-11-12T18:38:42+01:00

Frederik Hendrik Kaemmerer

Den Haag 1839 – 1902 Parijs

Frederik Hendrik Kaemmerer was een leerling van de Romantische schilder Salomon Leonardus Verveer. Zijn vroege werk bestaat vooral uit landschappen in de stijl van de vroege Haagse School, maar vanaf 1865 toen hij in Parijs neerstreek veranderde zijn stijl. Hij werd aangetrokken door alle artistieke vernieuwingen die in Parijs plaatsvonden maar koos toch voor een klassieke opleiding aan de Académie des Beaux-Arts. Hij specialiseerde zich in genrestukken en had vooral succes met het schilderen van elegante dames in een 18e eeuwse setting.
Later in zijn leven ging hij vaker terug naar Nederland, met name naar Scheveningen. Onder invloed van zijn vriend Adolph Artz (1837-1890) werd hij geboeid door het impressionisme. Hij schilderde er losse strandgezichten waar figuren minder belangrijk waren, in tegenstelling tot zijn eerdere gedetailleerde uitwerking van de stoffen van de gewaden die zijn dames droegen.
Kaemmerer was gedurende zijn gehele carrière succesvol. Hij won diverse prijzen en had vele exposities, zowel in Parijs als in Nederland.

Ga naar de bovenkant