Moerkerk, Herman VERKOCHTE WERKEN2021-02-03T17:51:38+01:00

Herman Moerkerk

Den Bosch 1879-1949 Haarlem

Herman Moerkerk heeft nooit een opleiding tot professioneel schilder gevolgd. Hij kreeg wel lessen van de Bossche schilders Jan Bogaerts en Petrus Marinus Slager. Moerkerk werkte in het bedrijf van zijn vader en tekende in zijn vrije tijd.

Hij was een geweldig tekenaar die in staat was in weinig lijnen een goed gelijkend portret neer te zetten. Hij maakte politieke spotprenten, vooral betrekking hebbend op de Bossche gemeenteraad. Als schilder, graficus en etser werd hij een typisch vertegenwoordiger van het Brabantse leven.
Daarnaast maakte hij ontwerpen voor optochten, voor toneeldecors en affiches. Behalve honderden tekeningen maakte Moerkerk olieverfschilderijen. De meeste daarvan zijn zeker niet onverdienstelijk, maar zijn ware kracht lag bij het tekenen.

Omdat hij vond dat zijn tekenkwaliteiten niet de waardering kregen die ze verdienden exposeerde hij in 1927 onder een gefantaseerde naam, die van de Rus Alexei Wladkine, ongeveer veertig door hem gemaakte werken die geschilderd waren in de expressionistische stijl van zijn tijd. De Nederlandse kunstpers trapte er met open ogen in en prees het werk de hemel in. Uiteindelijk heeft het Moerkerk weinig voordeel opgeleverd, zijn poging om de draak te steken met de avant-garde van zijn tijd werd niet op prijs gesteld.

Naast tekenen en schilderen legde Moerkerk zich ook toe op het schrijven van kunstkritieken.
Ga naar de bovenkant