Morgenstjerne Munthe Gerhard Arij Ludwig VERKOCHTE WERKEN2020-09-06T10:02:21+02:00

Gerhard Arij Ludwig ‘Morgenstjerne’ Munthe

Düsseldorf 1875 – 1927 Leiden

Gerhard Munthe is geboren in Düsseldorf uit een Noorse vader en een Nederlandse moeder. Hij is geschoold aan de Akademie van Düsseldorf.
Het gezin Munthe reisde elke zomer naar de Nederlandse kust zodat vader en zoon het strand, de zee en de vissers vast konden leggen in olieverf.

Gerhard voegde al vroeg het poëtische ‘Morgenstjerne’ (Noors voor morgenster) aan zijn naam toe, om zich te onderscheiden van zijn oom en naamgenoot Gerhard Peter Frantz Wilhelm Munthe, destijds een bekende landschapschilder.
H.W. Mesdag had grote invloed op het werk van Munthe, evenals Anton Mauve en Jacob Maris. Van de laatste nam hij het thema schelpenvisser over. Door zijn heldere pastel tinten onderscheidde hij zich van de Haagse Scholers. Zijn zeewater kreeg hierdoor een parelmoer-achtig accent.

In 1901 vestigde Morgenstjerne Munthe zich in Katwijk. Hij was er een belangrijke schilder. Het gezin Munthe bleef tot 1908 in Katwijk wonen.
Het aankomen van een bomschuit heeft waarschijnlijk diepe indruk gemaakt op Munthe, want hij bleef het tafereel vele malen herhalen.
Na 1912 maken de zachte pasteltinten plaats voor meer uitgesproken aardkleuren met een overgang in een helder rood of blauw. Uit deze periode dateren de werken met vissersvrouwen op het strand.

Munthe stierf op 52 jarige leeftijd in 1927 aan een keelaandoening in Leiden.
Veel van zijn werk is uiteindelijk in het buitenland terecht gekomen.

Ga naar de bovenkant