Nanninga, Jaap HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T21:43:53+02:00
terug naar huidige collectie per kunstenaar

Jaap Nanninga

Winschoten 1904 – 1962 Den Haag

Nanninga begon zijn carrière als reclameontwerper maar had van jongs af aan een passie voor schilderen en tekenen. Pas later werd hij kunstenaar.
Hij kreeg les in Groningen van o.a. Jan Wiegers en na de Tweede Wereldoorlog in Parijs van Geer van Velde, die grote invloed had op het werk van Nanninga.
Hij was het die hem stimuleerde abstract te gaan schilderen.
Nanninga wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School, maar eigenlijk was hij een individualist. De CoBra kunstenaars hadden hem uitgenodigd toe te treden tot hun beweging maar hij weigerde. Hij was een colorist die op zoek was naar een individualistische en poëtische beeldtaal. In 1955 sloot Jaap Nanninga zich aan bij de Liga Nieuwe Beelden, een kunstenaarscollectief die streefde naar eenheid tussen kunst en leven.
Na de oorlog vertrok hij uit Parijs naar Zuid Frankrijk waar hij het werk van Marc Chagall en Vincent van Gogh ontdekte. Vooral de manier van werken en het kleurgebruik van Van Gogh hebben Nanninga beïnvloed.

In 1958 brak Jaap Nanninga nationaal en internationaal door. Hij exposeerde in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum. Zijn werken werden samen met die van Gerrit Benner getoond op de Biennale in Venetië en later met het werk van Karel Appel en Corneille op de Biennale van Sao Paulo.
Nanninga verongelukte in 1962. Hij was een van de belangrijkste naoorlogse abstracte Nederlandse kunstenaars.

Ga naar de bovenkant