Nieuwenhuis, Theodorus Wilhelmus ‘Theo’ VERKOCHTE WERKEN2021-02-08T18:18:42+01:00

Theodorus Wilhelmus ‘Theo’ Nieuwenhuis

Noord Scharwoude 1866 – 1951 Hilversum

Theo Nieuwenhuis was opgeleid tot smid, maar ambieerde toch een carrière als kunstenaar. Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid en de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam waar hij les kreeg van Johan Roelof de Kruyff. Op de Rijksacademie leerde hij Carel Lion Cachet en Gerrit Dijsselhof kennen. Zij drieën zouden een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de Nieuwe Kunst, de Nederlandse, meer geometische versie van de Art Nouveau en Jugendstil.
Met Dijsselhof reisde Nieuwenhuis tussen voorjaar 1888 en juni 1889 door Europa, onder meer bezochten ze Dresden, Praag, Wenen en München.Nieuwenhuis was een veelzijdig kunstenaar. Hij tekende en aquarelleerde planten en dieren. Hij hield zich bezig met grafiek, keramiek en textiel, ontwierp meubels en interieurs.

Hij ontwierp het interieur voor het Scheepvaarthuis in Amsterdam, interieurs voor passagiersschepen en hij maakte ontwerpen voor tapijten. Samen met Dijsselhof en Lion Cachet maakte hij ontwerpen op grafisch gebied.
Nieuwenhuis werkte van 1898 tot 1924 voor de firma E.J. van Wisselingh, een kunsthandel en kunstnijverheids-atelier in Amsterdam en hij was ook verbonden als ontwerper bij de aardewerkfabriek De Distel.De laatste vijftien jaar van zijn leven leed hij aan een toenemende blindheid. Hij raakte daardoor geïsoleerd en schreef toen zijn jeugdherinneringen op.

Ga naar de bovenkant