Oldewelt, Ferdinand HUIDIGE COLLECTIE2024-03-12T21:26:48+01:00

Ferdinand Gustaaf Willem Oldewelt

Amsterdam 1857 – 1935 Laren

Ferdinand Oldewelt kreeg zijn kunstzinnige vorming aan de Rijksakademie van Beelden de Kunsten in Amsterdam en aan de Academie in Antwerpen. Hij was leerling bij onder anderen August Allebé.
Oldewelt werkte als kunstenaar- en docent voornamelijk in Amsterdam, Antwerpen, Haarlem, Groningen, Rotterdam en Laren. In 1891 werd hij benoemd tot hoofdleraar aan de school voor kunstnijverheid te Haarlem, waarna hij in 1896 benoemd werd tot directeur van de Academie Minerva te Groningen. In 1903 werd hij hoofdleraar aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen te Rotterdam, aan welk instituut hij tot zijn pensioen in 1922 verbonden bleef.
Hij werkte impressionistisch met veel kleur. Zijn oeuvre omvat stadsgezichten, (boeren)interieurs, portretten en (bloem)stillevens. In 1890 was hij een van de eerste schilders die schilderde in het latere kunstenaarsdorp Laren, maar pas in 1922 vestigde hij zich daar.

Oldwelt was lid van Arti et Amecitiae in Amsterdam, van het Kunstgezelschap M.A.B. eveneens in Amsterdam, van Pulchri Studio in Den Haag en van de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum.

Ga naar de bovenkant