Paerels, W. VERKOCHTE WERKEN2021-02-08T19:48:23+01:00

Willem Adriaan Paerels

Delft 1878 – 1962 Eigenbrakel (België)

Willem Paerels, geboren in Delft als zoon van een stoffeerder, was autodidact. Hij werd vooral bekend door zijn havengezichten, maar hij maakte ook prachtige stadsgezichten, landschappen, portretten en stillevens.
Paerels vertrok in 1894 op 16-jarige leeftijd naar Brussel met als doel kunstschilder te worden. Zijn vader kocht voor hem alle schildersbenodigdheden, echter verder moest hij in zijn eigen levensonderhoud voorzien. In 1898 was hij een van de oprichters van de kunstenaarsgroep ‘Le Labeur’.

De navolgende jaren verbleef hij regelmatig in Parijs waar hij zich enerzijds door de Franse impressionisten liet inspireren, maar ook door Pierre Bonnard en Édouard Vuillard. Zij waren oprichters van ‘Les Nabis’, een groep van kunstenaars die met name gericht waren op het spirituele en symbolische.

Vanaf 1906 intrigeert het fauvisme Paerels. Al snel wordt hij een bekend vertegenwoordiger van deze stroming. Samen met o.a. Rik Wouters en Edgard Tytgat wordt hij gerekend tot de Brabantse Fauvisten.
Zelf zegt Paerels echter zijn gehele leven een impressionist te zijn gebleven.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt Paerels in Nederland, vooral in Scheveningen. Pas na de oorlog in 1919 kan hij weer terugkeren naar België. Hij liet zich in 1930 tot Belg naturaliseren.

Ga naar de bovenkant