Raemaekers, Louis VERKOCHTE WERKEN2021-02-14T14:36:51+01:00

Louis Raemaekers

Roermond 1869 – 1956 Scheveningen

Louis Raemaekers werd geboren in een liberaal gezin met veel belangstelling voor kunst en toneel. Al jong viel Raemaekers op door zijn tekentalent. Hij volgt opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, beide in Amsterdam. Hij maakte vooral portretten, landschappen en stadstaferelen en (politieke) illustraties.

Toen in augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, stond Louis Raemaekers (1869-1956) bekend als een humoristisch en scherp politiek tekenaar, knap portrettist en veel gevraagd illustrator van jeugdboeken.
In de jaren die volgen werd hij tot ver buiten de grens de meest beroemde Nederlander van zijn tijd. Zijn werk verscheen in duizenden kranten, zijn prenten werden tot in de verste uithoeken van de wereld tentoongesteld en hij was een sleutelfiguur in de geallieerde propaganda.

Raemaekers was geschokt door de inval van de Duitsers in het neutrale België. Hij koos partij tegen Duitsland en voor de geallieerden. Hij vormde zich een mening op basis van reportages van journalisten die in België de situatie gingen bekijken, van foto’s en van verhalen van Belgische vluchtelingen. Zijn meest aangrijpende prenten dateren uit die eerste maanden van de oorlog. Zijn boodschap was duidelijk: Nederland kon in de ogen van Raemaekers niet neutraal blijven.

Ga naar de bovenkant