Rijlaarsdam, Jan – huidige collectie2022-08-08T17:42:32+02:00

Jan Rijlaarsdam

Nieuwkoop 1911 –  2007 Hilversum

Jan Rijlaarsdam groeit op in een boerengezin en krijgt in 1929 de kans om de plaatselijke lijstenmakerij over te nemen, eerder had hij er al een baantje.
In zijn vrije tijd schildert hij veel en neemt ook lessen. Door een koninklijke subsidie kan hij in 1932 schilderlessen nemen van Marie Mackenzie (leerling van George Hendrik Breitner) en zich volledig toeleggen op het schilderen. Hij ontwikkelt zich verder als zelfstandig kunstenaar en bezoekt Amsterdam regelmatig om er te schilderen. Hij wordt lid van de ‘Gooische schildersvereniging’ en de Amsterdamse ‘Onafhankelijken’.

Jan Rijlaarsdam wordt ook wel de schilder van de zelfkant van de maatschappij genoemd. Samenscholende clochards en prostituees in cafés waren favoriete onderwerpen. In de traditie van Isaac Israels en Henri de Toulouse Lautrec was hij een waar vertolker van het stadsleven.

Begin jaren dertig verblijft hij regelmatig in Antwerpen en Brugge. Pas in de jaren vijftig doet hij Parijs aan. Dit wordt zijn favoriete reisdoel; het bruisende Parijse stadsleven trekt hem aan. De clochards, gestoken in lompen en groepjes prostituees zijn favoriete onderwerpen. Later is Rijlaarsdam ook veel in Spanje te vinden, vooral in Barcelona.

Ga naar de bovenkant