Roos, S.H. de VERKOCHTE WERKEN2021-02-22T12:06:09+01:00

Sjoerd Hendrik de Roos

Drachten 1877 – 1962 Haarlem

De ouders van De Roos waren Friezen, die enkele jaren na zijn geboorte naar Amsterdam verhuisden, in de hoop op een beter bestaan. Op de lagere school bleek Sjoerd een ijverige en begaafde leerling, met een bijzonder tekentalent. Hij kwam daarom in aanmerking voor een beurs, die hem in de gelegenheid stelde van 1889 tot 1891 een opleiding tot lithograaf te volgen. Als zodanig was hij vervolgens werkzaam bij verschillende drukkerijen in de hoofdstad. In zijn vrije tijd trachtte hij zich verder in zijn vak te bekwamen door eerst, van 1892 tot 1895, avondlessen te volgen aan de Teekenschool voor Kunstambachten en daarna, van 1895 tot 1898, avond- en ochtendcursussen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten; dit alles steeds onder begeleiding van vooraanstaande kunstenaars als de schilders A. Allebé en E.S. Witkamp en de graficus P. Dupont.
Vanuit zijn socialistische opvoeding wilde De Roos zijn kunstenaarschap dienstbaar maken aan het volk, en hij koos daarom voor de toegepaste kunst. Hij stelde zich ten doel goede en goedkope gebruiksartikelen te ontwerpen voor de minder vermogenden en  hen meer gevoel voor het ‘schone’ bij te brengen. De Roos was bevriend met de kunstenaar Georg Rueter.
Bron en volledige tekst : Huygens ING of lees het artikel over hem in de nieuwsbrief van de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900
Ga naar de bovenkant