Rosenberg, Lazar HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T21:48:55+02:00

Lazar Rosenberg

Kaunas Litouwen 1862 – 1936

Op 14-jarige leeftijd ging de Joodse Lazar Rosenberg naar de kunstacademie van Vilna, in 1870 schreef hij zich in aan de Kunstacademie van Koenigsberg en in 1881 werd hij toegelaten tot de Academie van Berlijn.
Hij won in Berlijn een gouden medaille voor een kopie die hij maakte van een van Rembrandts religieuze voorstellingen.
In 1890 verhuisde hij naar Parijs en schreef zich in aan de Academie Julian waar hij werd beïnvloed door het werk van de impressionisten. Het Zionistische maandblad Ost und West, besteedde in februari 1904 in Parijs aandacht aan een reeks studies van kinderen en oude Rembrandteske Joodse koppen van Rosenberg. Zijn bewondering voor de grote Nederlandse schilder Rembrandt heeft misschien geleid tot zijn verhuizing naar Nederland, waar Rosenberg van 1910 tot 1935 woonde. Hij kreeg een aanzienlijke bekendheid als schilder en tekenaar in Nederland, maar werkte buiten de belangrijkste centra van de moderne kunst en door zijn teruggetrokken karakter is hij ten onrechte lange tijd in de schaduw gebleven.

Het belangrijkste werk van Rosenberg gaat over Nederlandse onderwerpen – landschappen, het vissersdorp Volendam, vissers en hun vrouwen, interieurs van Nederlandse huizen. De invloed van Rembrandt bleef constant, zichtbaar in de rijke, expressieve manier van schilderen, maar hij had ook bewondering voor oudere Nederlandse kunstenaars zoals Vermeer, evenals voor Jozef Israëls, te zien aan zijn sympathieke weergave van eenvoudige mensen.

Ga naar de bovenkant